Nieuws

Afsluiting programma Ternura II


HoPe heeft in de jaren 2014 – 2016, samen met het Peruaans Ministerie van Onderwijs en met collega-NGO Plan Internationaal, het programma Ternura II uitgevoerd. In 2009 – 2012 heeft HoPe met dezelfde organisaties Ternura I uitgevoerd. In Ternura I was de aandacht vooral gevestigd op het verbeteren van de toegankelijkheid tot en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs voor 3- tot 5-jarige kinderen in inheemse berggemeenschappen. 

Op verzoek van het Ministerie van Onderwijs is Ternura II uitgevoerd.  Hierbij lag de nadruk op de algemene ontwikkeling van kinderen van 0 tot 8 jaar. Aan het programma hebben meer dan 100 scholen deelgenomen. Daarnaast is gewerkt met de ministeries van onderwijs en gezondheid en vier gemeentes in drie provincies van het Departement Cusco in Peru.

De belangrijkste resultaten van het programma zijn:

  1. Vier gemeentes beschikken over een plan voor integrale aanpak voor de ondersteuning van kinderen in de leeftijd van 0 – 3 jaar. De plannen zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de verschillende overheidsinstanties: gemeentes – Ministerie van Gezondheid en Ministerie van Onderwijs.  De uitvoering van de programma`s geschiedt onder supervisie van de gemeentes maar wordt door de drie instanties samen uitgevoerd.  De ontwikkelingsplannen gelden als voorbeeld voor andere gemeentes die niet aan het programma hebben deelgenomen2.
  2. Samen met het Ministerie van Onderwijs en Plan Internationaal heeft HoPe een onderwijsprogramma ontwikkeld voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Het onderwijsprogramma sluit aan bij de inheemse achtergrond van de kinderen in de bergdorpen. Het onderwijsprogramma is geheel geaccepteerd door het Ministerie van Onderwijs en wordt vanaf 2017 in heel het departement Cusco ingevoerd. In januari en februari leggen de onderwijsspecialisten van HoPe en het Ministerie van Onderwijs de laatste hand aan het programma. In maart zal het programma officieel door het Ministerie van onderwijs, HoPe en Plan Internationaal gepresenteerd worden.

Daarna zullen alle onderwijsspecialisten van het Ministerie van Onderwijs, afdeling Cusco (2 keer zo groot als Nederland) geschoold worden in het nieuwe programma. Het Nationaal Ministerie van Onderwijs kijkt over de schouder mee en is ook erg geïnteresseerd in de resultaten van Ternura II. Het Ministerie van Onderwijs heeft HoPe benaderd met de vraag om te ondersteunen in de scholing van de specialisten van het ministerie en bij het invoeren van het programma in alle 'kleuterscholen’ van het departement. In februari verwachten we meer duidelijkheid te kunnen geven over de rol die HoPe verder binnen het onderwijsprogramma kan gaan vervullen.  

Promoviendo la lectura en sectores del aula.

Een dag op pad met Walter naar Patacancha en Chaullacocha

De dag begon vroeg: om kwart over zes vertrokken we met één van de HoPe-auto ‘s vanuit Cusco. Oorspronkelijk zouden we om zeven uur vertrekken maar ons eerste contact in Urubamba moest om half acht weg. Naast Walter gingen ook Oscar en Mathilde mee. Mathilde is een 26-jarige Franse vrijwilligster met een studieopdracht. Het is een vlotte meid, spreekt redelijk Spaans, is zeer geïnteresseerd in alles van HoPe maar ze rookt. Zij is pas drie dagen actief voor HoPe en is haar eerste dag in Cusco goed ziek geweest van de hoogte. Het verhaal dat rokers minder last hebben omdat ze gewend zijn aan minder zuurstof klopt dus niet. Op heen- en terugweg hadden we diverse medereizigers.

Lees meer...

Nieuwe website

Wie www.stichtinghope.org oproept treft een geheel vernieuwde website aan. De laatste tijd is daar hard aan gewerkt. Je weet bij dergelijke dingen nooit precies wanneer het moment van online gaan is aangebroken, maar het is nu gelukt.
Het is de verdienste van Anita Hoetmer dat we nu over een meer modern ogende website beschikken. Behalve dat de zaak er nu anders uit ziet is er ook een aanzienlijk financieel voordeel. We kunnen nu zelf de website actueel houden zonder dat dat geld kost. Daarmee besparen we honderden euro’s per jaar, die we natuurlijk weer aan de Peruaanse projecten kunnen besteden.

Lees meer...

Stichting Handmelken Best overhandigt cheque aan HoPe

Op zaterdag 12 november reikte de Stichting Handmelken Best een aantal cheques uit aan organisaties die verantwoordelijkheid en begrip bevorderen voor de medemens in ontwikkelingslanden. De happening vond plaats in De Prinsenhof te Best en … Stichting HoPe was ook uitgenodigd.

Lees meer...

Afsluiting programma Ternura II


HoPe heeft in de jaren 2014 – 2016, samen met het Peruaans Ministerie van Onderwijs en met collega-NGO Plan Internationaal, het programma Ternura II uitgevoerd. In 2009 – 2012 heeft HoPe met dezelfde organisaties Ternura I uitgevoerd. In Ternura I was de aandacht vooral gevestigd op het verbeteren van de toegankelijkheid tot en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs voor 3- tot 5-jarige kinderen in inheemse berggemeenschappen. 

Lees meer...

Sheeped ondersteunt HoPe!

Sheeped foto 1

Sheeped is een duurzaam, trendy, Nederlands merk en verkoopt prachtige kleden en kussens, handgemaakt in de Andes regio. De kleden uit Peru, Bolivia en Chili worden van origine frazadas genoemd en zijn met de hand geweven van pure schapenwol. Sheeped is een initiatief van Tim en Anna, een ondernemend en reislustig stel, woonachtig in Alkmaar. Tijdens een prachtige reis door Chili werden zij verliefd op deze bijzondere kleden.

Lees meer...

Veel waardering voor ‘Spaans als Tweede Taal’

Knipsel

In de jaren 2014 tot en met 2016 heeft HoPe het programma Spaans als 2e taal uitgevoerd op de kleuterscholen, basisschool en middelbare school van de inheemse gemeenschap Tiracancha.

Wie had toen gedacht dat al binnen twee jaar leerlingen in staat zouden zijn om op het podium van een grote congreszaal zinnen uit het publiek foutloos in het Spaans om te zetten? 

Lees meer...

Nieuwe samenstelling bestuur HoPe NL

Binnen het bestuur van HoPe NL zijn sommige leden van functie gewisseld. Een en ander staat ook op de website.

Hier volstaan we met de volgende opsomming:
Voorzitter: Maarten Elling
Secretaris: Esther Dubbeld
Penningmeester: Kees van Ginkel
PR en Sociale Media: Sjanna Bosma
Vrijwilligers: Chiara Somers
Sponsoring in binnen en buitenland: Carmen Banda

Aanmelden nieuwsberichten

U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsberichten.

Press enter to search
Press enter to search