• doneer aan stichting HoPe



Van zaterdag 22 april tot en met zondag 7 mei 2017 ben ik voor de zesde keer in Peru geweest om o.a. projecten van Stichting HoPe te bezoeken in de hoop opnieuw een steentje bij te kunnen dragen. Eerst ben ik met het team van HoPe Peru in overleg gegaan en hebben we samen een programma samengesteld voor deze twee weken. Het was al snel duidelijk dat ik een aantal leerkrachten zou gaan begeleiden op de werkvloer en daarnaast met collega’s van HoPe een aantal projecten zou gaan bezoeken om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Hier volgt een verslag van wat ik zoal heb mogen en kunnen doen.

Anja Eppingbroek, Vrijwilligster

Villa Maria

Op mijn eerste dag heb ik met HoPe-medewerker Julio opnieuw een bezoek gebracht aan de bibliotheek in de achterstandswijk Villa Maria. Hier waren duidelijk verbeteringen doorgevoerd vergeleken met vorig jaar.  Allereerst is het afgelopen jaar het gedeelte van het dak gerepareerd, waardoor alle ruimtes weer gebruikt kunnen worden. Eén van de ruimtes is omgetoverd tot een ‘stil-lezen-ruimte’ waar kinderen op kussens rustig kunnen lezen zonder gestoord te worden. Alles is geverfd en gezellig aangekleed. Ook zijn er een aantal computers vernieuwd waardoor de internetverbindingen verbeterd zijn. De vier leerkrachten vertelden mij trots over hoe zij de kinderen begeleiden bij het maken van hun huiswerk en hoe zij voortdurend contacten onderhouden met de scholen en de ouders van de kinderen over hun vorderingen.

Quelcanca

Samen met twee afgevaardigden van de UGEL, een provinciale afdeling van het Ministerie van Onderwijs, en HoPe-medewerker Oscar heb ik na - ook nu weer - een prachtige tocht over smalle bergweggetjes een bezoek gebracht aan de school in Quelcanca die door HoPe is gebouwd. Het aantal leerlingen is hier zodanig gegroeid dat er een tekort aan klaslokalen is ontstaan. Hierdoor maken de kleuters van dit schooltje gebruik van een noodlokaal dat veel te weinig voorzieningen biedt om onderwijs te kunnen geven. De bevindingen zijn besproken met de directeur van de school en op korte termijn zal bekeken worden hoe dit probleem aangepakt zal worden.

Brandwondencentrum

Mijn bezoek samen met Julio aan het brandwondencentrum in Cusco heeft ook dit keer een diepe indruk achtergelaten. Telkens weer merk ik het belang van de bijdrage van HoPe aan dit project. Ana Lucia, de speltherapeute, en Elsa, de fysiotherapeute, benadrukten dat eveneens tijdens de gesprekken die ik met hen had.  Deze middag probeerde ik de patiëntjes af te leiden met de door mij meegebrachte handpop Pompom. Zo ook Cherisa, een meisje van elf jaar. Zij was door Pompom zodanig afgeleid dat ze nauwelijks merkte dat Elsa intussen haar verbrande benen behandelde. Op meerdere schooltjes heb ik afgelopen jaren een Pompom achtergelaten en overal is hij een geliefd vriendje geworden. Ook hier in het ziekenhuis hebben de kinderen Pompom meteen als vriendje geaccepteerd. Een jongetje van twee jaar bijvoorbeeld wilde alleen in bad als Pompom ook meeging.

Paucartambo

Aan het eind van mijn eerste week gingen we naar het district en provincie Paucartambo om o.a. een klaslokaal opnieuw in te richten in het dorpje Hacienda LLaychu en de leerkracht daar te begeleiden. Deze school heeft niet deelgenomen aan het Ternura programma, dus ik hoopte flink aan de slag te kunnen gaan. Vooraf ging ik samen met HoPe-medewerker Soran en twee afgevaardigden van de UGEL Paucartambo  naar een workshop die door de UGEL en door HoPe georganiseerd was voor de directeuren en leerkrachten van de scholen uit de regio. Het ministerie wil dat alle scholen met een goed onderwijsplan met duidelijke doelstellingen komen, wat natuurlijk een zeer positieve vooruitgang is binnen het Peruaanse onderwijs. Hiervoor moeten echter documenten ingevuld worden die ontwikkeld zijn door het nationaal ministerie in Lima. De UGEL Paucartambo heeft HoPe benaderd met het verzoek om nieuwe onderwijsspecialisten op te leiden om deze documenten in hun situatie te leren toepassen en de instrumenten te hanteren in alle kleuterscholen van de provincie. Deze ochtend waren er zeker 100 directeuren en leerkrachten aanwezig. De manier waarop een bijeenkomst wordt gehouden laat een duidelijk cultuurverschil zien. Een zeker vier uur durende presentatie, een slechte geluidskwaliteit waardoor de spreker nauwelijks te verstaan was, een rumoerig publiek achterin de zaal, schreeuwende en rennende kinderen van de leerkrachten, meerdere stroomstoringen en loslopende honden zorgden voor veel onrust en weinig betrokkenheid. Het was goed om te horen dat de volgende workshops aan kleinere groepen worden aangeboden en tevens meer praktijkgericht zullen zijn. In juni moeten alle onderwijsplannen klaar zijn, een flinke uitdaging!

Tussentijds zijn we even naar het schooltje in Hacienda LLaychu gegaan. De leerkracht bleek echter niet in de klas maar bij de workshop te zijn. We hebben nieuwe lesmaterialen achtergelaten bij de moeder die voor de groep stond en zijn daarna onverrichter zake weer teruggegaan naar de workshop. De situatie binnen de schooltjes in Paucartambo zal bij HoPe op korte termijn besproken worden.

De dag verliep anders dan ik had verwacht, maar het was zeker interessant om mee te maken.

Tiracancha

Natuurlijk mag een bezoek aan de scholen van Tiracancha niet ontbreken in mijn programma. Erg leuk was het om de verschillende groepen te bezoeken en na een jaar de voor mij vertrouwde leerkrachten terug te zien. Ook dit keer heb ik nieuwe tandenborstels uit mogen delen aan alle drie de kleutergroepen.

In gesprekken met de leerkrachten vernam ik hoe met begeleiding van HoPe aandacht wordt gegeven aan het tweetalig onderwijs, het Spaans en het Quechua. Specialiste op dit gebied, Bersi Macedo, heeft drie jaar lang alle leerkrachten van Tiracancha begeleid in het geven van Spaanse lessen.

Sonccho

Het klaslokaal voor de verandering

Op het schooltje van de gemeenschap Soncco, district Colquepata, heb ik samen met medewerkers van HoPe en de betreffende leerkracht een klaslokaal opnieuw ingericht door meer structuur aan te brengen in de lesmaterialen en door hoeken te creëren. Uiteraard heb ik uitleg gegeven over de nieuwe werkwijze. Deze nieuwe strategie zorgt ervoor dat de kinderen met alle materialen in aanraking komen waardoor ze zich spelenderwijs beter zullen ontwikkelen. Tijdens deze ochtend waren meerdere leerkrachten aanwezig die ook op deze manier structuur zullen gaan aanbrengen in hun lokalen.

Het klaslokaal na de verandering

Tot slot

De twee weken zijn voorbij gevlogen. Ik heb veel mogen doen en veel gezien. Ik heb volop genoten van de projectbezoeken, van de vrolijke kinderen en het weerzien van lieve bekende mensen. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me ook dit keer helemaal welkom heb gevoeld in Peru. Ik wil hen allemaal heel hartelijk danken voor deze fantastische weken.

...en druk enter
...en druk enter