Op 14 september jl. vertrok ik voor de 9e keer naar Peru om de projecten van HoPe te bezoeken. Naast het bezoek was het natuurlijk ook fijn om na twee jaar vrienden en bekenden terug te zien en de ontvangst was warm en hartelijk.
De scholen in Patacancha, Chaullacocha, Chupani, het brandwondencentrum van het Regionaal Ziekenhuis en de bibliotheek Kallpanchis in de achterstandswijk van Cusco bezoek ik altijd.
Hoe fijn was het om de donaties, van mijn ‘septemberactie HoPe’ meteen in te zetten zodat de kapotte warmwaterinstallatie van de school in Chaullacocha vervangen kon worden. Leerlingen en dorpsbewoners kunnen weer met warm water douchen! Toen we een week later de school opnieuw bezochten staken de kinderen dan ook enthousiast hun vinger in de lucht op de vraag wie er al met warm water gedoucht had. Met een mooie en vrolijke dans toonden ze hun dankbaarheid en nodigden ons uit om gezellig mee te dansen.
Op deze school hebben we ook een interview afgenomen met Julio Quispe Laucata die van kinds af aan deel heeft genomen aan het onderwijs dat door hulp van HoPe gerealiseerd is. Na zijn studie met financiële steun van HoPe, is hij als leerkracht gaan werken in Chaullacocha. Hij weet als geen ander hoe belangrijk onderwijs in de bergdorpen is. Hij vertelde vol enthousiasme over zijn opleidingstraject en sprak zijn waardering en dank uit voor HoPe.
Dat de bibliotheek Kallpanchis aan een grote behoefte voldoet blijkt uit het groeiende aantal kinderen dat deelneemt. Ik ben blij dat ook dit project met een deel van de septemberactie-opbrengst ondersteund kan worden.
Parallel aan het programma van het Ministerie van Onderwijs werkt HoPe met tien scholen aan aangepast middelbaar onderwijs in het departement Cusco. Tijdens een boeiende vergadering werd door alle aanwezige HoPe-medewerkers uitgebreid gesproken over hun ervaringen en vorderingen van het alternerend onderwijs. Leerlingen die ver weg wonen verblijven twee weken op school om een intensief onderwijsprogramma te volgen. De daaropvolgende twee weken zijn ze thuis waar ze begeleiding krijgen van de leerkrachten.
Het waren 17 fantastische dagen in Peru. Dat HoPe geliefd is als samenwerkingspartner bleek bij elk projectbezoek door het enthousiasme bij de ontvangst en ook uit gesprekken met leerkrachten. Ik heb veel respect voor alles wat HoPe de afgelopen 30 jaar heeft gedaan om de inheemse bewoners in hun kracht te zetten.
Dank aan Walter, Julio en alle HoPe-collega’s in Peru voor deze bewonderenswaardige inzet!
Anja Eppingbroek
Vrijwilliger Stichting HoPe Nederland