Paruro ligt in het hart van de Andes. Op 13 en 14 maart organiseerde Stichting HoPe samen met de onderwijsafdeling van Paruro een tweedaagse training voor 65 leraren, welzijnswerkers en schoolleiders. Tijdens de training was er ruimte om van elkaar te leren. Er werd gewerkt aan leskwaliteit, samenwerking en pedagogische vaardigheden. Voor veel deelnemers was het de eerste keer dat ze aan zo’n professionele bijeenkomst deelnamen. Velen van hen zijn jong en staan nog maar kort voor de klas.
De deelnemers zijn werkzaam op zogenoemde CRFA-scholen (Centros Rurales de Formación en Alternancia). Deze scholen bieden kinderen uit afgelegen dorpen in het Andesgebergte een vorm van alternerend onderwijs: de leerlingen verblijven 1 of 2 weken op school, waarna ze terugkeren naar hun families om het geleerde toe te passen in hun thuissituatie. Zo wordt leren verbonden met het dagelijks leven, ook op plekken waar schoolbezoek anders nauwelijks mogelijk zou zijn. Deze kinderen, wonend in afgelegen dorpen, kunnen zo onderwijs volgen dat past bij hun situatie.
Wat deze editie extra bijzonder maakte, was de actieve betrokkenheid van de onderwijsspecialist van UGEL Paruro, de regionale onderwijsautoriteit. Samen met HoPe werd er gekozen voor een participatieve aanpak, waarbij docenten in groepen reflecteerden, ervaringen uitwisselden en samenwerkten aan concrete onderwijsdoelen.
“Deze vorm van training is niet alleen inhoudelijk sterk, maar versterkt ook het netwerk tussen scholen. Het vertrouwen in elkaar groeit en daarmee ook de kwaliteit van het onderwijs.” aldus een deelnemend docent.
De rol van Stichting HoPe
Stichting HoPe zet zich al jaren in voor betere onderwijskansen in de afgelegen gebieden van Peru. Door lokale betrokkenheid te combineren met professionele ondersteuning helpen we scholen om structureel te groeien. Tijdens deze training faciliteerde HoPe niet alleen de organisatie maar leverde ook methodische input en coaching.
Met deze gezamenlijke inzet van HoPe, de UGEL Paruro en de betrokken onderwijsprofessionals werd de tweedaagse een groot succes. Er werd niet alleen veel geleerd maar ook gebouwd aan iets dat blijvend is: vertrouwen, samenwerking en de motivatie om écht het verschil te maken voor kinderen in de Andes.