De politieke situatie in Peru

Wat betreft de politiek heeft Peru een rumoerige tijd achter de rug.
Nadat Pedro Pablo Kuczynski Godard in 2018 vanwege corruptie moest aftreden heeft vicepresident Martin Vizcarra het roer van hem overgenomen.
Vizcarra heeft een stabiele koers uitgezet en gevolgd. Het ging goed met Peru. Tot begin 2020: toen werd Peru met het coronavirus geconfronteerd. Ondanks het feit dat Vizcarra een goed en rigoureus programma uitvoerde om het virus onder controle te houden is Peru enorm hard geraakt door corona.
Politiek gezien is Peru altijd een land geweest van uitersten: “Als ik van jou mee kan eten ben ik er voor je, als ik in de oppositie zit zal ik alles uit de kast halen om je het leven zuur te maken”. Dat leidt dan gemakkelijk tot conflicten, vooral als je weet dat tegenwoordig ongeveer 60 van de 130 parlementsleden verwikkeld zijn in corruptieschandalen.

Drie presidenten in één week tijd
Vizcarra heeft altijd een rechte rug gehouden en heeft geen ruimte gegeven voor privébelangen van parlementariërs. Een houding die in Peru niet altijd even gewaardeerd wordt. Na enkele eerdere pogingen heeft in oktober 2020 een kleine meerderheid in het parlement, op basis van nooit bewezen corruptie, een motie van wantrouwen tegen de president aangenomen. Vizcarra zag zich genoodzaakt zijn functie neer te leggen.

Conform de grondwet werd de voorzitter van het parlement, Manuel Merino, de volgende president van het land. Merino was echter een marionet van de parlementariërs die er allen een eigen semi-geheime agenda op na hielden. Het kabinet dat onder Vizcarra had gediend werd ontbonden en in no time werd de nieuwe ministerraad gepresenteerd. De bevolking was woedend, sprak van een “staatsgreep” en de protesten laaiden in heel Peru in grote hevigheid op. Dagen en nachten gingen mensen de straat op om Vizcarra te ondersteunen en om te eisen dat Merino zou vertrekken als president. De protesten waren ongehoord massaal en fel en er vielen zelfs meerdere doden. Merino trad na vijf dagen af en uiteindelijk kreeg Peru binnen een week tijd zijn derde president: Francisco Sagasti.

Sagasti was tot aan zijn aanstelling als president parlementariër uit een meer gematigde partij en de enige partij die tegenstemde bij de motie van wantrouwen. Hij heeft veel internationale ervaring. Sagasti hield bij zijn inauguratie een verzoenende rede waarin hij de rol van de jongeren die de straat op waren gegaan prees en aankondigde de lijn van Vizcarra voort te zetten. Hij noemde ook de verdere ontwikkeling van het onderwijs als één van de prioriteiten van het toekomstige beleid. 

Verkiezingen in 2021
In april 2021 zijn de volgende verkiezingen en op 28 juli zal Sagasti het roer weer over moeten dragen aan een opvolger.
Naar verwachting zullen de wijzigingen binnen het politiek bestel geen directe invloed hebben op het werk van HoPe.

anbi

...en druk enter
...en druk enter