Cusco en de coronacrisis

Cusco is een stad maar ook een regio die financieel voor een heel groot gedeelte afhankelijk is van het toerisme. Bij de grote trekpleister Machu Picchu bijvoorbeeld is het toerisme per 16 maart teruggevallen tot nul. Toeristen kwamen het land niet meer binnen. Tienduizenden gezinnen kwamen van de ene op de andere dag zonder inkomsten te zitten. Dit geldt ook voor de bewoners van de inheemse gemeenschappen. Bijna iedereen had wel een baantje in of gelieerd aan het toerisme. Velen werkten als gids, kok, drager op de Incatrail of in één van de honderden hotels in Cusco of omgeving. 

Van de overheid hebben alle families een eenmalige uitkering gekregen. Hiermee kon de eerste nood gelenigd worden. Na een paar weken was het geld op, maar de crisis duurt ondertussen al 6 maanden. 

Tweede lock down, maar toch……

Het zat er al een beetje in: een tweede lockdown. Na de versoepeling per 1 juli liep het aantal besmettingen in sommige regio’s zo snel op dat er regionale nieuwe lockdowns werden afgekondigd. Onder andere de provincie Cusco ging weer op slot. Dat wil zeggen, een groot deel van het werkgebied van HoPe. 

Het is wel te begrijpen. Globaal bezien staat Peru wat het aantal besmettingen per miljoen inwoners betreft na Chili en de Verenigde Staten op de derde plaats, op de voet gevolgd door Brazilië. Voor degenen die cijfers willen: in de derde week van augustus bedroeg het aantal gemelde besmettingen ruim 541.000. Per miljoen inwoners zijn dat 16.400 besmettingen. Ondertussen loopt het aantal besmettingen nog steeds op.  
Dat is een tegenvaller want de Peruaanse regering doet veel meer haar best dan Trump (VS), Bolsenaro (Brazilië) of menig ander land om het virus een halt toe te roepen.

Voor de bevolking en de projecten van HoPe is het rampzalig. De toeristen blijven weg waardoor de werkloosheid en de armoede toenemen. De scholen blijven dicht waardoor niet alleen de spanningen tussen ouders en kinderen oplopen maar de kinderen ook op achterstand komen. Voordat het toerisme weer enigszins op gang komt zijn we waarschijnlijk een jaar verder. 

Ondanks de tweede lockdown blijft het HoPe-team in Cusco actief. De berichten die we krijgen dwingen bewondering af. Er zijn activiteiten op het gebied van onderwijs, er zijn bouwactiviteiten en het is HoPe gelukt om samen met andere NGO’s een voedselprogramma op te zetten. Aan het voedselprogramma besteden we in een apart nieuwsbericht aandacht.

anbi

...en druk enter
...en druk enter